31 Temmuz 2013

Oracle Database 12c Multitenant/Container veritabanı mimarisi ve mantığı

Oracle, 12 cloud veritabanını 25 Haziran 2013 itibari ile yayınlamış durumda. RMAN, ASM, RAC, Dataguard vb. birçok başlıkta yenilikler mevcut. Multitenant yani kiracılı veritabanı mimarisi ile konteynır mantığı 12c nin öne çıkan yeni özellikleri olarak görülüyor.

Konteynır mantığı ile bir çok pluggable veritabanını barındıran tek bir instance yaratılmış. Bundaki amaç her bir instance için kullanılmasa bile yaratılmakta olan background processlerinin kaynak kullanımını minumuma indirgemek. Tek bir instance altında yaratılan (konteynır) bir çok PDB (pluggable database) aynı background processlerini kullanıyor.

Tabiiki Non-CDB yani bildiğimiz instance mantığı hala geçerli.


CDB yani container database mimarisi kullanımı zorunlu değil fakat eğer kullanırsak getireceği artılardan birkaç tanesi:

1- Daha az kaynak kullanımı
2- Yüksek performans
3- Patch ve upgrade kolaylığı (Tek bir instance a geçilen patch yada upgrade bütün PDB leride etkiler, dolayısıyla 1 upgrade yada patch ile 10larca PDB yi aynı anda güncellemiş oluruz)
4- Tek instance altında schema mantığı yerine tek instance altında bir çok pluggable database (Yönetim açısından kolaylık)

Yönetim açısından kolaylık çünkü herbir pluggable database aslında tek bir konteynır altında toplanıp o konteynırın kaynaklarını kullansada, ayrı bir database gibi kapatılabilir, nomount, mount, open mode lara getirilebilir, backup/restore, export/import gibi yedekleme işlemleri gerçekleştirilebilir. Eğer konteynır kapatılırsa bütün PBD ler kapanır. Eğer konteynır açılırsa sadece konteynır açılır, PDB ler mount mode da kalır. Bu bir sorun gibi gözüksede bir event trigger ı yazarak konteynır açıldığı zaman PDB lerinde açılmasını sağlayabiliriz.

Daha sonraki yazılarımda CDB ve PDB mimarilerini örneklerlede anlatıyor olacağım.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder